piątek, 23 września 2022

PLACUSZKI - RACUSZKI Z JABŁKAMI

Pyszne, mięciutkie, aromatyczne placuszki są moimi ulubionymi. Nie wymagają od nas ani wielkich nakładów finansowych, ani dużo czasu 😎 Po usmażeniu możemy je posypać cukrem pudrem lub podać z powidłami czy prażonymi jabłkami. Polecam ten prosty przepis! 



Składniki: na 12 szt
  • 1 szkl (ok 150-160g) mąki pszennej
  • 1/2 szkl mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2-3 jabłka
  • olej - do smażenia
  • 2 starte na oczkach jabłka
  • skórka otarta z 1 małej sparzonej cytryny

Wykonanie:


Żółtka oddzielamy od białek, ubijamy je z cukrem, mlekiem, olejem, mąką, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do masy dodajemy starte na oczkach jabłka, skórkę cytrynową i ubite na sztywno białka. Mieszamy delikatnie to połączenia składników. Smażymy średnie placuszki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przekładamy na chwilę na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z ew. nadmiaru tłuszczu.