poniedziałek, 19 września 2022

PROSTY CHLEB Z GARNKA ZE SMAŻONĄ CEBULKĄ

Ten pyszny chleb powinien nosić nazwę dla początkujących, bo od niego zaczęła się moja przygoda z wypiekaniem chleba. Jest bardzo łatwy do zrobienia i zawsze się udaje. Jest pieczony na drożdżach, a nie na zakwasie, ale ani trochę nie ujmuje mu to smaku. Ponieważ jesteśmy oboje z Mężem fanami prażonej/smażonej cebulki, zawsze dodaję ją do takiego chleba. Chrupiąca skórka i miękki środek pachnący cebulką ... do tego tylko jeszcze świeże masło i uczta dla naszego podniebienia gotowa 😍


 Składniki:
  • 700 g mąki pszennej
  • 400 ml ciepłej wody
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka miękkiego masła

dodatkowo: 1 cebula pokrojona w kostkę i podsmażona na łyżeczce masła na złoty kolor oraz łyżeczka sezamu do posypania chleba

Wykonanie:


Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i 100 ml ciepłej wody robimy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Ubijamy hakiem miksera, po czym dodajemy resztę ciepłej wody oraz rozpuszczone masło. Całość ubijamy około 10 minut. Na koniec dodajemy przesmażoną cebulkę (wraz z masłem na którym smażyliśmy) i całość jeszcze chwilę wyrabiamy. Po tym czasie miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Kiedy ciasto odpowiednio  podrośnie do piekarnika nagrzanego do 200 st wstawiamy pusty żeliwny garnek lub naczynie żaroodporne, w którym będziemy piec chleb. Naczynie nagrzewamy w tej temperaturze około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy je na blat stołu (uwaga - jest bardzo gorące) i przekładamy delikatnie nasze ciasto. Wierzch posypujemy ulubionymi nasionami ( u mnie sezam) przykrywamy pokrywką lub górą od naczynia żaroodpornego i wstawimy do piekarnika nagrzanego do 200 st na 30 minut. Po tym czasie chleb odkrywamy i dopiekamy jeszcze 20 minut. Upieczony wykładamy na kratkę i studzimy.