niedziela, 11 września 2022

WYJĄTKOWO MIĘCIUTKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE Z POWIDŁAMI

Puszyste, mięciutkie i baaaardzo smaczne 😍 rogaliki z powidłami upiekłam ostatnio. Klasyczne składniki na drożdżowe ciasto + fajne nadzienie (powidła śliwkowe wymieszałam z odrobiną dżemu z czarnej porzeczki, który zalegał w lodówce) dały naprawdę mega efekt. Przepis jest bardzo prosty. Myślę, że każdy amator drożdżowych słodkości sobie z nim poradzi 😊



Składniki: (na 18-20 rogali)
  • 650 g mąki pszennej
  • 220 ml mleka
  • 30 g drożdży
  • 3 jajka + 2 żółtka
  • 130 g masła
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy o wadze 16g
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • 90 g cukru

dodatkowo: powidła śliwkowe do nadzienia
1 żółtko + 1 łyżeczka mleka do posmarowania rogali

Wykonanie: 


Z drożdży, ciepłego mleka, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Jaja i żółtka ubić z cukrem do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, skórkę z cytryny, szczyptę soli  i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 1 h).  Następnie ciasto wyłożyć na blat (stolnicę), chwilę wyrabiać, a następnie podzielić na 2 części. Każdą  rozwałkować na w miarę okrągły placek. Podzielić na 8 lub 12 trójkątów (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać rogale). Na każdy trójkąt nakładać łyżeczkę powideł śliwkowych i zwijać formując rogaliki. Gotowe posmarować rozkłóconym jajkiem wymieszanym z łyżeczka mleka. Odstawić na około 15 - 20 minut do lekkiego wyrośnięcia. 
Piec w temp 180 st ok 20 minut (do uzyskania lekko złotego koloru).