czwartek, 8 września 2022

ZUPA Z ŻOŁĄDKÓW INDYCZYCH

 Z podrobami jest zazwyczaj tak, że albo je kochamy, albo dziwimy się jak takie "coś" mozna jeść 😂 Ja zdecydowanie należę do ich zwolenników. Żołądki drobiowe kocham miłością wielką praktycznie od dziecka 😎 Uwielbiam dorzucać je do zupy (np. do krupniku) , gotować z nich gulasz albo treściwą, pożywną zupę, której są podstawą. Trochę to zajęcie czasochłonne, ponieważ żołądki muszą być ugotowane na mięciutko, co trochę trwa, szczególnie przy tych większych - indyczych. Ale co tam 😉 Poświęcam się raz na kilka m-cy i gotuję wielki gar takiej pysznej, aromatycznej, treściwej zupki. A potem raczę się nią przez 3 dni z rzędu ... 😋😂



Składniki:

  • ok. 1.5 kg żołądków indyczych
  • 3 udka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 - 3 ziemniaki
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • słodka i ostra papryka
  • gałka muszkatołowa
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:


Żołądki drobiowe czyścimy, zalewamy wodą, zagotowujemy i odlewamy wodę. Wyjmujemy na deskę, kroimy drobniej usuwając ew. błonki i zgrubienia. Ponownie wkładamy je do garnka, dodajemy umyte udka, 1 łyżeczkę soli, liście laurowe, ziele angielskie i  gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Po około 45 minutach wyjmujemy udka, a dodajemy pokrojoną włoszczyznę i pokrojone ziemniaki. Doprawiamy do smaku  solą, gałką muszkatołową, papryką i pieprzem. Gotujemy jeszcze około 15 minut. Przed końcem gotowania dodajemy roztarty majeranek oraz pokrojone mięso z udek.