wtorek, 30 sierpnia 2022

GULASZ MEKSYKAŃSKI NA OSTRO. Z MIĘSEM MIELONYM

Ten pyszny gulasz to, taka trochę modyfikacja chili con carne. Smaczny, aromatyczny, prosty do zrobienia. Jest odpowiednio pikantny ... pasuje do ryżu (u mnie ryż z curry i odrobiną kurkumy), makaronu albo zwyczajnie do pajdy chleba. Nabiera "mocy" podczas ogrzewania, i staje się jeszcze bardziej aromatyczny, kiedy wszystkie smaki wzajemnie przenikną. 

Polecam - pyszne, syte danie jednogarnkowe 😎



Składniki: (na dużą porcję)

  • 1 kg mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe, ale może być tylko wieprzowe)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka pomarańczow
  • 2 małe papryczki chili
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku (jeśli lubimy)
  • olej
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 2 puszki pomidorów w sosie własnym (zblendowanych)
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • mielony kminek
  • tymianek
  • cząber

Wykonanie:


Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju na złoty kolor. Po chwili dodać zmielone mięso. Smażyć do momentu, kiedy mięso zmieni kolor, po czym dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w kostkę papryki (pamiętajmy, aby z papryczek chili usunąć pestki i pokroić je drobniej). Wymieszać i dodać wszystkie przyprawy. Całość zalać zblendowanymi pomidorami w sosie własnym (lub passatą pomidorową). Dusić, mieszając od czasu do czasu około 20 minut na małym ogniu. Na koniec dodać odcedzoną fasolę z puszki. Wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku.