piątek, 22 kwietnia 2022

KAJZERKI CEBULOWE

 Pyszne, proste śniadaniowe kajzerki, których smak podkręciłam podsmażoną na maśle cebulką. Po ugryzieniu pierwszego kęsa, po raz kolejny doszłam do wniosku, że nie ma to jak domowe pieczywo 😎


Składniki: (na 11 bułek)

  • 1/4 szklanki letniego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 15 gramów świeżych drożdży
  • 400 g mąki  pszennej 
  • 3/4 szklanki przegotowanej, ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1.5 łyżeczki miekkiego masła
  • 1 jajko

dodatkowo: 1 cebula drobno pokrojona i przesmażona na maśle

Wykonanie:

  • W letnim mleku rozpuścić drożdże z 1 łyżeczką mąki i cukru. Odstawić w ciepłe miejsce do 
  • wyrośnięcia. Z mąki, soli, masła, wody, jajka i wyrośniętych drożdży wyrobić gładkie ciasto. 
  • Jeśli będzie nam się kleić, dodać odrobinę mąki. Do wyrobionego ciasta dodać przesmażoną 
  • cebulkę i jeszcze chwilę wyrabiać. Następnie ciasto przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia 
  • swojej objętości w ciepłe miejce. Kiedy ciasto podrośnie wyłożyć je na blat stołu. Zagnieść, i 
  • podzielić na równe części (u mnie 11). Z każdej części uformować kulkę/bułeczkę. Każdą naciąć
  • na górze ostrym nożem lub przyrządem do nacinania kajzerek.
  • Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do lekkiego podrośnięcia na około
  • 20 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200-220 st na około 17-20 minut (do lekkiego zrumienienia)