piątek, 8 kwietnia 2022

KOPERTY Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ. EXPRESOWE I PYSZNE.

Takie przekąski to ja lubię 😍😉 Minimum nakładu, maximum efektu. Opakowanie gotowego ciasta francuskiego (u mnie zawsze w lodówce lub zamrażarce na tzw. "czarną godzinę") +  2 surowe białe kiełbasy i przekąska gotowa. Na spotkanie ze znajomymi, ciepłą kolację czy np. jako dodatek do jakiejś lżejszej zupy. Będzie smakować. Gwarantuję! 


Składniki:
  • 1 op. gotowego ciasta francuskiego
  • 2 surowe białe kiełbasy
  • trochę startego sera
  • ew. do posypania sezam lub czarnuszka
  • 1 roztrzepane żółtko - do posmarowania
Wykonanie:

Kiełbasy wyciskamy z flaka na talerzyk. Rozdrabniamy widelcem. Moja miała mało majeranku, który uwielbiam, więc dodałam do niej trochę majeranku. Z gotowego ciasta francuskiego wycinamy małe kwadraty. Na środek każdego nakładamy odrobinę kiełbasy. Sklejamy dwa przeciwne rogi ze sobą. Układamy na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia. Każdą kopertę smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy odrobiną startego sera. Wierzch możemy dodatkowo posypać sezamem lub czarnuszką. 



Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 15 minut (do zezłocenia).