środa, 6 kwietnia 2022

PIANKOWY SERNIK Z MLEKIEM W PROSZKU

Lekki, nie mocno słodki, o delikatnej, piankowej strukturze. Na spód wykorzystałam herbatniki, ale sprawdza się tutaj fajnie także kruchy spód. 
Aby herbatniki nie wypłynęły nam na górę przy wlewaniu na nie ciasta (masa serowa jest rzadka) polecam zanurzyć każdy w odrobinie mleka. 
Sernik nie jest mocno słodki, więc super sprawdzi się tu polewa np. czekoladowa, która jednocześnie pięknie ozdobi nam ciacho 😍 Ja nie przepadam za lukrami i polewami, dlatego większość moich ciast jest posypana jedynie odrobiną cukru pudru, ale przyznam szczerze, że bardziej dla ozdoby niż smaku. 



Składniki: (na blaszkę 26 cm x 36 cm)

  • 1 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka)
  • 6 jajek
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego o wadze 16 g.
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego o wadze 40 g każdy (bez cukru)
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 1 szklanka  zimnego mleka
  • 1.5 szklanki mleka w proszku (sypkiego, nie w granulkach)
  • dodatkowo jesli lubimy skórka pomarańczowa lub rodzynki

Wykonanie:


Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Nie przerywając miksowania dodajemy po łyżce zmielony twaróg, proszek budyniowy, mleko w proszku, olej oraz zimne mleko. Kiedy wszystko się połączy do masy serowej dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek i całość mieszamy delikatnie łyżką. Bakalie (jeśli dodajemy) obtaczamy w odrobinie mąki i dodajemy do masy serowej. Mieszamy i delikatnie wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i herbatnikami. 


Na herbatniki wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st na około 80 minut.