wtorek, 15 marca 2022

CIASTO CZESKA WIŚNIA

Bardzo proste ciasto bez pieczenia. Mimo użytej w przepisie śmietany kremówki jest lekkie, delikatne, i nie przesłodzone. Możemy zrobić je w prostokątnej foremce lub np w tortownicy. 



Składniki na warstwę śmietanową: (u mnie blaszka 24cm x 24 cm)
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 500 ml wody
dodatkowo: herbatniki ciemne lub jasne  ( na moją blaszkę uzyłam 15 sztuk)

Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia, mieszając od czasu do czasu. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy do niej 2 łyżki cukru pudru. Do ubitej śmietany dodajemy wlewając wolnym strumieniem zimną galaretkę, najlepiej już odrobinę stężoną, i mieszamy całość rózgą lub moment mikserem, tylko do połączenia się śmietanki z galaretką. 
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub folią. Układamy herbatniki, na nie wylewamy śmietanową masę. Wyrównujemy i  wkładamy do lodówki, aby masa zastygła, a w tym czasie przygotowujemy:

Warstwę wiśniową:
  • 700 ml wiśni z kompotu+sok (u mnie 2 słoiki drylowanych wiśni po 700ml każdy)
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 2 łyżki cukru
Wiśnie odcedzamy z soku. Soku powinniśmy mieć około 800 ml, jesli więc mamy mniej uzupełniamy go wodą. Przelewamy go do garnuszka, podgrzewamy dość mocno, i wsypujemy do niego 2 galaretki wiśniowe.  Mieszamy do rozpuszczenia galaretek i odstawiamy do przestudzenia. Kiedy nasze galaretki zaczynają lekko tężeć dodajemy do nich wiśnie. Lekko stężałą galaretkę z wiśniami przekładamy na śmietanową warstwę. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.