środa, 9 marca 2022

PUSZYSTA BABKA ZE ŚMIETANĄ

Miałam już kiedyś na blogu przepis na babkę z kremówką, ale przyznam szczerze, że zmodyfikowałam poprzednie proporcje, bo nie do końca byłam z nich zadowolona 😉. 
Babka jest mega puszysta, lekko wilgotna i długo zachowuje świeżość. Jej wykonanie zajmie nam dosłownie kilkanascie minut.
 
Zawsze staram sie, aby składniki do wszelkich ciast ucieranych nie były prosto z lodówki (jajka czy śmietana) tylko miały temperaturę pokojową, polecam przestrzegać tej zasady.



Składniki: (na dużą foremkę z kominkiem)
  • 7 jaj
  • 370 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 szklanka cukru
  • 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru ( 40 gramowe)
  • 1,5  szklanki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny

Wykonanie:


Żółtka ucieramy z cukrem do puszystkości. Do masy jajecznej  wlewamy śmietankę i  stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz budynie (proszek budyniowy). Całość ucieramy do momentu dokładnego połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno, delikatnie dodajemy je do masy, całość mieszamy łyżką.
Masę wylewamy do natłuszczonej i wysypanej mąką lub bułką tartą formy babkowej. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut.