piątek, 4 lutego 2022

EXPRESOWE CIASTKA FRANCUSKIE. Z JABŁKAMI

Szybkie, dosłownie expresowe, jak napisałam w nazwie ciasteczka francuskie. Ja zawsze mam w lodówce lub zamrażarce opakowanie gotowego ciasta francuskiego. Tak rezerwowo. Bo można z niego wyczarować migusiem bardzo smaczne przekąski, zarówno słodkie, jak i wytrawne. Dziś zapraszam na klasyczne połączenie ciasta francuskiego z jabłkami i odrobiną cynamonu. 



Składniki:


  • op. gotowego ciasta francuskiego
  • 2-3 jabłka
  • 1 jajko do posmarowania ciasta
  • cukier/cynamon

Wykonanie:


Jabłka obieramy, kroimy na plastry. Wykrawamy środek, robiąc w każdym plasterku jabłka dziurkę. 
Z ciasta francuskiego wycinamy długie, wąskie paski, którymi owijamy każdy plaster jabłka, przewlekając ciasto przez środek. Smarujemy całość rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem lub jeśli lubimy cukrem połączonym z cynamonem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 185-190st ok 15 minut (do momentu zezłocenia się).