środa, 2 lutego 2022

PLACKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM ŚMIETANOWYM I Z BOCZNIAKAMI

Ostatnio poprosiłam na moim FP o pomysły na wykorzystanie boczniaków. Podpowiedzi był ogrom. Większość wykorzystuje je gotując flaczki (nigdy nie robiłam, więc kolejny przepis do wypróbowania 😉), a jedna podpowiedź brzmiała: plendze z sosem z boczniaków. No i od razu doznałam olśnienia, że takie zestawienie MUSI być pyszne! (Plendze - dla niewtajemniczonych, to nic innego jak placki ziemniaczane w gwarze poznańskiej). Nie pomyliłam się. Placki ziemniaczane z sosem z boczniakami są pyszne! 😍


Składniki na placki:
  • ok 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • sól
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • olej/smalec do smażenia

Ziemniaki umyte i obrane ścieramy na tarce na oczkach  wraz z cebulą. Dodajemy roztrzepane jajka, mąkę, sól, i mieszamy dokładnie. Olej lub smalec rozgrzewamy na patelni i kładziemy łyżką ciasto ziemniaczane na rozgrzanym oleju. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu każdy placek odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku.

Składniki na sos:

  • 500 g boczniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • śmietana lub śmietanka 18%
  • koperek
Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone boczniaki. Solimy i pieprzymy całość, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, chwilkę podsmażamy mieszając, a następnie podlewamy grzyby odrobiną wody (lub bulionu jeśli mamy). Dusimy do miękkości grzybów. Na koniec dodajemy śmietanę 18%. Ja dodałam jej dość dużo, bo lubimy dużą ilość sosu. Całość posypujemy posiekanym koperkiem.

Podajemy z gorącymi plackami ziemniaczanymi.