Uwielbiam wszelkie kruche ciasteczka 馃槑 I robi膰 , i ... je艣膰. Pracy przy nich nie za du偶o, s膮 podzielne, odpowiednio przechowywane d艂ugo zachowuj膮 艣wie偶o艣膰 i swoje walory smakowe. Zazwyczaj mamy w domu kilka sk艂adnik贸w, kt贸re niezb臋dne s膮 do ich wykonania (podstawa - prawdziwe mas艂o), wi臋c je艣li tylko najdzie nas ochota na tak膮 ma艂膮 s艂odycz do kawki czy popo艂udniowej herbaty, szybko mo偶emy je zrobi膰, bo nie s膮 czasoch艂onne (najd艂u偶ej trwa ch艂odzenie ciasta). Tym razem moje ma艣lane ciasteczka u艣wietni艂am kolorowymi galaretkami 馃槏
- 3 szklanki m膮ki krupczatki
- 250 g zimnego mas艂a (82% t艂uszczu, nie margaryna)
- 2 偶贸艂tka
- 2 艂y偶ki kwa艣nej 艣mietany 12% lub 18%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy o wadze 16g
- kilka kropli aromatu cytrynowego
- dodatkowo: dowolna jedna lub dwie galaretki rozpuszczone w po艂owie przewidzianej na opakowaniu wody
Mas艂o posieka膰 na kawa艂ki. Doda膰 pozosta艂e sk艂adniki (kolejno艣膰 dowolna) i wyrobi膰 g艂adkie ciasto. Uformowa膰 kul臋, owin膮膰 j膮 foli膮 spo偶ywcz膮 i w艂o偶y膰 do lod贸wki na min 30 minut. Takie kruche ciasto mo偶emy przygotowa膰 sobie spokojnie poprzedniego dnia, a kolejnego ju偶 tylko wyko艅czy膰 i upiec.
Sch艂odzone ciasto rozwa艂kowa膰. Wycina膰 pe艂ne k贸艂ka, i tyle samo k贸艂ek z wyci臋tym 艣rodkiem. Uk艂ada膰 na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia pe艂ne k贸艂ka, a na nich ko艂ka z wyci臋tym 艣rodkiem.
Wstawi膰 do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec oko艂o 12-15 minut.
Po upieczeniu sch艂odzi膰, i 艣rodek nape艂ni膰 t臋偶ej膮c膮 galaretk膮.
Kocham takie ciasteczka.
OdpowiedzUsu艅Ja r贸wnie偶 馃槏
Usu艅