środa, 21 grudnia 2022

DORSZ Z PIEKARNIKA. Z CHRUPIĄCĄ POSYPKĄ

Dania z piekarnika robię ostatnio często ..., a nawet bardzo często od kiedy mam w kuchni znienawidzoną indukcję 😠 Niestety nic i nikt nie jest mnie w stanie do niej przekonać ... Nie lubię, i nie pasuje mi pod wieloma względami. Tak więc smażenie ryb przeniosłam z patelni do piekarnika 😉 Zdrowiej - chociaż taki pożytek. Ryb jemy dużo, więc wciąż poszukuję nowych przepisów, żeby nie było zbyt monotonnie. I tym sposobem wpadłam na przepis pieczonej ryby z chrupiącą panierką. Mojego dorsza przyrządziłam bardzo podobnie. Pyszne, soczyste kawałki mojej ulubionej ryby, a na górze chrupiąca posypka. O maamo jakie to było dobre! 😍


Składniki:
  • ok 700 g dorsza (lub innej ryby)
  • sól
  • biały pieprz
  • majeranek
  • koperek
  • 3-4 łyżki roztopionego masła
Na posypkę:

Wymieszać ze sobą:
  • 1/2 szkl bułki tartej
  • 1/2 szkl startego parmezanu lub innego twardego sera ( u mnie ser Jantar)
  • 4 łyżki oleju



Wykonanie:

Jeśli mam rybę mrożoną, zawsze wcześniej odmrażam ją. Najlepszym sposobem jest przełożenie jej wieczorem na sitko lub durszlak i zostawienie w temperaturze pokojowej. Następnego dnia dokładnie osuszam ją ręcznikiem papierowym. Odmrożona w ten sposób ryba nie ma wcale wody i jest gotowa do obróbki. Smaruję ją przy pomocy pędzelka roztopionym masłem.  Posypuję z wszystkich stron przyprawami: solą, pieprzem białym albo cytrynowym, majerankiem i koperkiem. 
Na górę każdego kawałka ryby wykładamy posypkę z bułki i sera. Lekko ją przyciskamy.


 Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st na około 15 minut (czas pieczenia uzależniony jest od grubości naszego fileta). 



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz