Niech Was nie zwiedzie wygl膮d 馃構, to wcale nie jest dro偶d偶贸wka. To zwyk艂e, pyszne, wilgotne ciasto jogurtowe. Jest proste do wykonania i d艂ugo zachowuje swoj膮 艣wie偶o艣膰. Pasuj膮 do niego w艂a艣ciwie wszystkie owoce ... jedynym minusem ciasta jest to, 偶e czasami ciasta jogurtowe bywaj膮 kapry艣ne. Mimo, 偶e robimy wszystko wg przepisu - wychodzi zakalec.
Mia艂am takie zdarzenie 2 razy, jednak nie zrazi艂o mnie to, i w dalszym ci膮gu takie ucierane ciasto jogurtowe jest jednym z moich ulubionych 馃挀
Sk艂adniki: - wszystkie o temperaturze pokojowej (blaszka 21 cm x 28 cm)
- 3 szkl m膮ki pszennej
- 350 g jogurtu naturalnego
- 5 jajek
- 3/4 szkl cukru
- cukier waniliowy (16 g)
- 3/4 szklanki oleju
- 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
- ok 200 g bor贸wki ameryka艅skiej lub innych owoc贸w
- sk贸rka otarta z 1 sparzonej cytryny lub aromat cytrynowy
Kruszonika - z tego przepisu
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszyst膮 mas臋. Nast臋pnie dodajemy partiami m膮k臋 wymieszan膮 z proszkiem do pieczenia, olej oraz otart膮 sk贸rk臋 z cytryny lub aromat. Na koniec dodajemy jogurt i miksujemy wszystko kr贸tko (tylko do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w). Wylewamy na blaszk臋, na wierzch uk艂adamy owoce (wcze艣niej obtoczone lekko w m膮ce). Ja dodatkowo posypa艂am ciasto niewielk膮 ilo艣ci膮 kruszonki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na oko艂o 40-45 minut (do suchego patyczka).
Uwielbiam takie gnieciuchy.
OdpowiedzUsu艅Witaj w klubie 馃榾馃槑
Usu艅