艣roda, 22 czerwca 2022

CIASTO JOGURTOWE Z BOR脫WKAMI I KRUSZONK膭

 Niech Was nie zwiedzie wygl膮d 馃構, to wcale nie jest dro偶d偶贸wka. To zwyk艂e, pyszne, wilgotne ciasto jogurtowe. Jest proste do wykonania i d艂ugo zachowuje swoj膮 艣wie偶o艣膰. Pasuj膮 do niego w艂a艣ciwie wszystkie owoce ... jedynym minusem ciasta jest to, 偶e czasami ciasta jogurtowe bywaj膮 kapry艣ne.  Mimo, 偶e robimy wszystko wg przepisu - wychodzi zakalec.

Mia艂am takie zdarzenie 2 razy, jednak nie zrazi艂o mnie to, i w dalszym ci膮gu takie ucierane ciasto jogurtowe jest jednym z moich ulubionych 馃挀

Sk艂adniki:  - wszystkie o temperaturze pokojowej (blaszka 21 cm x 28 cm)

  • 3 szkl m膮ki pszennej 
  • 350 g jogurtu naturalnego
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl cukru
  • cukier waniliowy (16 g)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia 
  • ok 200 g bor贸wki ameryka艅skiej lub innych owoc贸w
  • sk贸rka otarta z 1 sparzonej cytryny lub aromat cytrynowy
Kruszonika z tego przepisu

Wykonanie:


Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszyst膮 mas臋.  Nast臋pnie dodajemy partiami m膮k臋 wymieszan膮 z proszkiem do pieczenia, olej oraz otart膮 sk贸rk臋 z cytryny lub aromat. Na koniec dodajemy jogurt i miksujemy wszystko kr贸tko (tylko do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w). Wylewamy na blaszk臋, na wierzch uk艂adamy owoce (wcze艣niej obtoczone lekko w m膮ce). Ja dodatkowo posypa艂am ciasto niewielk膮 ilo艣ci膮 kruszonki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na oko艂o 40-45 minut (do suchego patyczka). 







2 komentarze: