środa, 16 lutego 2022

PĄCZKO-BUŁECZKI Z PIEKARNIKA.DROŻDŻOWE

Wszechobecna nazwa "pączki z piekarnika" jakoś do mnie nie przemawia 😏 
Bo pączki są tylko jedne! I muszą być smażone w głębokim tłuszczu. Są meeega kaloryczne i ... nieziemsko dobre (mowa o tych domowych rzecz jasna 😉) Moje drożdżowe bułeczki trochę przypominają pączki jeśli chodzi o wygląd, no i oczywiście smak, więc nazwałam je pączko-bułeczkami. Są mięciutkie i meeeeega smaczne! Oczywiście możemy do środka dodać co tylko lubimy: marmoladę, prażone jabłka, toffi, nadzienie z maku ... Będzie pysznie! Bo pączko-bułeczki są mega smaczne, jak zresztą wg mnie wszystko, co drożdżowe. Polecam przepis gorąco! 



Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 70 g roztopionego masła
  • 200 ml mleka
  • 25 g drożdży
  • 1 całe jajko + 3 żółtka
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego
Dodatkowo:
  • powidła lub marmolada do środka
Lukier lub polewa - do wykończenia pączko-bułeczek

Wykonanie: 


Przygotować rozczyn. Drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Zalać ciepłym mlekiem (ja użyłam połowę przewidzianą w przepisie, czyli ok 100 ml). Odstawić w ciepłe miejce do wyrośnięcia. Jajko i żółtka ubić mikserem wraz z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodać przesianą mąkę, wyrośnięte drożdże, roztopione letnie masło, skórkę z otartej cytryny oraz resztę ciepłego mleka (100 ml). Wyrobić hakiem miksera gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto podrosło. Kiedy podwoi swoją objętość, wyłożyć je na blat stołu/stolnicy, lekko podsypać mąką i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić je na 12 części.  Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami. Na dłoni rozpłaszczyć lekko kawałek ciasta, nałożyć na nie powidła/marmoladę. Zlepić, formując kulkę. Włożyć do papilotki. Zapełnioną foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175-180 stopni na 20 minut. Po wyjęciu polukrować. 









piątek, 11 lutego 2022

MINI ROGALIKI Z CUKREM

Kiedy zobaczyłam te pyszne maleństwa na blogu Krystyny "Takie tam moje pomysły"  ( oryginalny przepis tutaj ) wiedziałam, że muszę je upiec! Wyglądały na mega mięciutkie, a obtoczone w samym cukrze wyglądały naprawdę ... słodko 😍  No i nie pomyliłam się. Rogaliki są przepyszne! Mięciutkie i odpowiednio słodkie. Z ciastem fajnie się pracuje, ponieważ nie klei się do rąk ani blatu stołu na którym je wyrabiałam. Wyrabiamy je bez użycia miksera. Z podanej ilości wyszły mi 32 sztuki.


Składniki:
  • 500 g maki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g  śmietany 18% o temperaturze pokojowej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu winnego (u mnie sok z cytryny)
  • cukier wymieszany z cukrem waniliowym - do obtoczenia rogalików
  • powidła lub marmolada - do środka rogalików 
Wykonanie:


Masło lekko podgrzewamy ( w miseczce na kuchence, albo w mikrofali) tak, żeby nie było płynne, ale miękkie, odpowiednie do ucierania. Przekładamy do miski, rozcieramy rózgą i dodajemy śmietanę. Mieszamy całość, po czym dodajemy sodę połączoną z octem winnym lub cytryną. Następnie do masy dodajemy partiami mąkę. Mieszamy rózgą do momentu, kiedy będziemy mieli taką możliwość. W momencie, kiedy ciasto stanie się zbyt geste, aby mieszać je rózgą wykładamy je na na blat/stolnicę i zagniatamy ręcznie do połączenia się mąki i uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Gotowe ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy nadając jej kształt koła i dzielimy na 8 części. Na każdą część nakładamy odrobinę powideł/marmolady i zwijamy, formując małe rogaliki. Każdy rogalik obtaczamy dokładnie w cukrze połączonym z cukrem waniliowym. Układamy na blaszce wyłożonej  papierem do pieczenia, i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 20 minut. 




piątek, 4 lutego 2022

EXPRESOWE CIASTKA FRANCUSKIE. Z JABŁKAMI

Szybkie, dosłownie expresowe, jak napisałam w nazwie ciasteczka francuskie. Ja zawsze mam w lodówce lub zamrażarce opakowanie gotowego ciasta francuskiego. Tak rezerwowo. Bo można z niego wyczarować migusiem bardzo smaczne przekąski, zarówno słodkie, jak i wytrawne. Dziś zapraszam na klasyczne połączenie ciasta francuskiego z jabłkami i odrobiną cynamonu. 



Składniki:


  • op. gotowego ciasta francuskiego
  • 2-3 jabłka
  • 1 jajko do posmarowania ciasta
  • cukier/cynamon

Wykonanie:


Jabłka obieramy, kroimy na plastry. Wykrawamy środek, robiąc w każdym plasterku jabłka dziurkę. 
Z ciasta francuskiego wycinamy długie, wąskie paski, którymi owijamy każdy plaster jabłka, przewlekając ciasto przez środek. Smarujemy całość rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem lub jeśli lubimy cukrem połączonym z cynamonem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 185-190st ok 15 minut (do momentu zezłocenia się).




środa, 2 lutego 2022

PLACKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM ŚMIETANOWYM I Z BOCZNIAKAMI

Ostatnio poprosiłam na moim FP o pomysły na wykorzystanie boczniaków. Podpowiedzi był ogrom. Większość wykorzystuje je gotując flaczki (nigdy nie robiłam, więc kolejny przepis do wypróbowania 😉), a jedna podpowiedź brzmiała: plendze z sosem z boczniaków. No i od razu doznałam olśnienia, że takie zestawienie MUSI być pyszne! (Plendze - dla niewtajemniczonych, to nic innego jak placki ziemniaczane w gwarze poznańskiej). Nie pomyliłam się. Placki ziemniaczane z sosem z boczniakami są pyszne! 😍


Składniki na placki:
  • ok 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • sól
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • olej/smalec do smażenia

Ziemniaki umyte i obrane ścieramy na tarce na oczkach  wraz z cebulą. Dodajemy roztrzepane jajka, mąkę, sól, i mieszamy dokładnie. Olej lub smalec rozgrzewamy na patelni i kładziemy łyżką ciasto ziemniaczane na rozgrzanym oleju. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu każdy placek odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku.

Składniki na sos:

  • 500 g boczniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • śmietana lub śmietanka 18%
  • koperek
Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone boczniaki. Solimy i pieprzymy całość, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, chwilkę podsmażamy mieszając, a następnie podlewamy grzyby odrobiną wody (lub bulionu jeśli mamy). Dusimy do miękkości grzybów. Na koniec dodajemy śmietanę 18%. Ja dodałam jej dość dużo, bo lubimy dużą ilość sosu. Całość posypujemy posiekanym koperkiem.

Podajemy z gorącymi plackami ziemniaczanymi. 



wtorek, 1 lutego 2022

WIEPRZOWINA PO CHIŃSKU

Nazwa potrawy może jest trochę myląca, bo nie oznacza wcale chińskiego sposobu przyrządzania mięsa, a jedynie użycie gotowej mieszanki chińskiej 😅 Danie proste, w sumie szybkie do przyrządzenia i baaardzo smaczne. Pasuje z ryżem, ale ja podałam je z moim ukochanym kuskusem perłowym, który lubię zdecydowanie bardziej niż ryż. Do przyrządzenia użyłam piękny kawałek chudej szynki wieprzowej, ale możemy zastapić ją także schabem czy np polędwiczką.

 

Składniki: 
  • ok 600 g szynki wieprzowej
  • 2 op mieszanki mrożonej chińskiej 
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • kawałek imbiru (ja pominełam, bo nie lubię)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz czarny
  • ostra papryka
  • olej do smażenia
  • bulion lub woda do podlania

Wykonanie:

Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę. Dodajemy wieprzowinę pokrojoną w paski. Starty czosnej i imbir. Podsmażamy całość do lekkiego zrumienienia mięsa, a następnie zmniejszamy gaz, solimy, pieprzymy, dodajemy ostrej, sproszkowanej papryki i mieszankę chińską. Całość mieszamy, podlewamy niewielką ilością bulionu lub wody, dodajemy sos sojowy i dusimy całość do miękkości mięsa.