środa, 26 stycznia 2022

GULASZ Z ROSTBEFU

 



Składniki:
  • 1 kg rostbefu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • pikantna papryka
  • wędzona papryka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 200 ml czerwonego wina (u mnie półwytrawne)
  • olej


Wykonanie: 



Mięso kroimy  na niewielkie, równe kawałki. Obsmażamy je na oleju na dużym ogniu, partiami po kilka minut z każdej strony. Przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek. Przekładamy do garnka z mięsem. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, obie papryki, sól, pieprz i zalewamy całość bulionem lub wodą oraz winem. Wstawiamy na średni gaz i gotujemy pod przykryciem miękkości mięsa, co jakiś czas mieszając i uzupełniając odparowany płyn. Jeśli lubimy gęste sosy, zaciągamy go mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Podałam z podsmażonymi kopytkami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz