niedziela, 19 grudnia 2021

MAKARON Z TUŃCZYKIEM W SOSIE ŚMIETANOWYM

Łatwe, proste, szybkie i stosunkowo tanie danie, bo najdroższym składnikiem jest tutaj tuńczyk z puszki. Więc jeśli tylko lubicie ryby, a nie macie czasu na długie stanie w kuchni - polecam gorąco! 😎



Składniki:
  • 1 łyżka masła klarowanego/ ew.oleju
  • 2-3 puszki tuńczyka w sosie własnym lub w oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok 250 ml śmietanki 18% (jeśli nie liczymy kalorii śmietanka 30% będzie jeszcze lepsza)
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • spora ilość natki pietruszki
  • ugotowany, dowolny makaron

Wykonanie: 

Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Kiedy cebula zezłoci się dodajemy odsączonego tuńczyka i śmietankę (lub śmietanę). Podgrzewamy tylko do momentu zagotowania się sosu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, posypujemy natką. Podajemy z ugotowanym makaronem.