wtorek, 14 grudnia 2021

PYSZNE KRUCHE ROGALIKI Z POWIDŁAMI

 


Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 niepełna szklanka gęstej śmietany 18%
  • cukier puder lub polewa - do ozdobienia rogalików
  • powidła - do środka rogalików

Wykonanie:


Z wszystkich podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę,  zawijamy ją  w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie wyjmujemy i dzielimy na 4 części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy cienko nadając mu kształt koła i dzielimy na 8 części (powstanie 8 trójkątów). Na podstawie każdego trójkąta nakładamy nasze nadzienie i zwijamy rogaliki. Gotowe  układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 25 minut.