wtorek, 23 listopada 2021

WILGOTNE BABECZKI Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ

Pyszne, szybkie, łatwe ... 😍 Cóż chcieć więcej? Takie pulchne babeczki możemy oczywiście upiec z dowolnymi owocami, posypać kruszonką (tak jak ja), albo zostawić bez kruszonki ... Jak zwykle panuje tu zupełna dowolność. Ja wykorzystałam do nich resztę prażonych jabłek ze słoika i to był dosłownie strzał w "10"! Niestety przedobrzyłam nakładając ich do papilotek zbyt dużo, i trochę wypłynęły mi górą, co nie ukrywam, że wpłynęło na ich wygląd. Na szczęście na smak nie ma to wpływu, i muffinki wyszły pyszne! Nie za słodkie, wilgotne nawet na 3 dzień. Tak więc jeśli macie ochotę upichcić szybko coś do kawusi, a nie macie ochoty długo stać przy kuchni - polecam przepis! 


Składniki: (na 18 szt)

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szkl oleju
  • 2 jajka
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego
  • owoce (u mnie prażone jabłka)
Kruszonkaz tego przepisu

Wykonanie:


W jednej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy), a w drugiej wszystkie mokre (olej , mleko i jaja). Następnie mieszamy zawartość obu misek łyżką. Dodajemy skórkę cytrynową lub aromat. Otrzymane ciasto nakładamy do wysokości 2/3 papilotki. Na nie nakładamy łyżeczką prażone jabłka. Na wierzch każdej babeczki sypiemy trochę kruszonki. Wstawimy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, na około 25 minut.