środa, 22 września 2021

SIEKANE KOTLETY Z KURCZAKA. TYM RAZEM Z CUKINIĄ

 Dziś u mnie kolejna odsłona siekanych kotletów, które bardzo lubimy. Tym razem postanowiłam dodać do nich cukinię, która zalegała mi nie wykorzystana. Bo w mojej kuchni nic się nie marnuje, i zawsze znajdę pomysł na wykorzystanie danego produktu. 

Oczywiście wyszło bardzo smacznie, bo takie kotlety są zawsze pyszne, bez względu na to, czym je urozmaicimy 😍


Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 cukinii 
  •  natka pietruszki lub szczypior
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 1 całe jajo
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • 2 łyżki prażonej cebulki lub drobno pokrojona mała cebula
  • olej do smażenia

Wykonanie: 

Cukinię umyć, zetrzeć na tarce wraz ze skórką. Paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Natkę pietruszki posiekać. Filet z kurczaka oczyścić, pokroić w drobną kostkę. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki, dodać jajko, mąkę i majonez. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą słodkiej i ostrej papryki oraz prażoną cebulką. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniczku.