czwartek, 19 sierpnia 2021

KOTLETY JAJECZNE Z CUKINIĄ

Od czasu do czasu serwuję na obiad kotlety jajeczne. Przepisów na nie jest już na blogu cała masa, bo różnie je wzbogacam : a to pieczarkami, a to tuńczykiem ... Tym razem klasyczne kotlety jajeczne wzbogaciłam o startą na tarce cukinię. Wyszło pyszne mimo, że proste danie obiadowe. Jedliśmy je z tłuczonymi ziemniakami i mizerią 😎, a na drugi dzień (oczywiście zrobiłam ich sporo) wcinaliśmy na zimno. Ja z surówką z czerwonych i żółtych pomidorów i ogórkiem małosolnym, a mąż z ketchupem.
W sumie to tego dania pasuje wszystko 😉 



Składniki:
  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 cebula
  • 1 mała cukinia
  • 1 jajko surowe
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • majeranek
  • słodka i ostra papryka
  • posiekany koperek lub natka 
Wykonanie:


Jajka ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę kroimy drobno, przesmażamy na oleju. Cukinię ścierany wraz ze skórką na tarce. W misce łączymy ze sobą starte jajka, przesmażoną cebulę, odciśniętą z nadmiaru wody cukinię, surowe jajko, przyprawy, zieleninę i 2-3 łyżki bułki tartej. Mieszamy masę dokładnie wyrabiając rękoma w celu połączenia się wszystkich składników. Z gotowej masy formujemy nieduże kotlety. Każdy obtaczamy z bułce tartej i smażymy z obu stron na oleju na złoty kolor.