czwartek, 8 lipca 2021

LETNIA ZUPA Z MŁODYCH WARZYW. Z PULPETAMI

Kto z nas nie lubi pierwszych, młodych warzyw? 😍
Młodej marchewki, pachnącego selera, młodej kapusty, kalafiora czy pysznej żółtej fasolki?  Dla mnie od maja do jesieni jest istny raj, właśnie dlatego, że te wszystkie pyszności pojawiają się w sklepach i na straganach. Gotuję wtedy głównie dania z wykorzystaniem tych wszystkich dobrodziejstw. Moim głównym "faworytem" jest zawsze młoda kapusta i żółta fasolka szparagowa. Te dwa produkty mogę jeść praktycznie ... na okrągło 😋
Dziś zapraszam na pyszną, lekką zupę z młodych warzyw. Taką zupę gotuję zazwyczaj na drobiu, albo tak jak dziś podstawą bulionu były małe pupeciki z łopatki.




Składniki:

Na pulpety:
  • 400 g zmielonej szynki/łopatki
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 2 łyżki bułki tartej namoczonej w przegotowanej wodzie
Wyrobić dokładnie masę. Formować zwilżonymi dłońmi małe pulpeciki.

Na zupę:
  • pęczek młodej marchewki
  • 1 młody seler
  • pęczek młodej pietruszki
  • 1 młody por
  • mały kalafior
  • żółta fasolka szparagowa
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2-3 ziemniaki
  • śmietanka 18%
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • posiekany koperek/natka pietruszki/lubczyk

Wykonanie:


Na lekko osoloną wrzącą wodę z liściem laurowym i zielem angielskim wrzucamy pulpety. Po chwili dodajemy obrane/oskrobane i pokrojone warzywa: marchew, seler, pietruszkę, seler naciowy, por, kalafior i fasolkę. Solimy, pieprzymy i gotujemy całość około 15-20 minut, po czym dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości. Na koniec doprawiamy zupę śmietanką 18% (lub jeśli wolimy śmietaną ukwaszoną) i posypujemy posiekanymi ziołami natką pietruszki, koperkiem lub lubczykiem.