poniedziałek, 21 czerwca 2021

MAKARON GIGLI Z SOSEM ŚMIETANOWYM I MŁODYM BOBEM

Bardzo lubię ten rodzaj włoskiego makronu, plisowanego na brzegach i  zwiniętego w trąbeczkę. 
Tym razem podałam go z pysznym, śmietanowym sosem i młodym bobem. 😎
Wyszło przepyszne, wiosenno-letnie danie! 


Składniki:
  • 500 g bobu
 Umyty bób wrzucamy na lekko osolony wrzątek. Gotujemy około 6 minut. Po ugotowaniu przelewamy na cedzaku zimną wodą i obieramy ze skórki. Oczywiście panuje tutaj zupełna dowolność. Bób można po ugotowaniu pozbawiać cienkiej skórki (która zawiera jednak sporo cennych wartości), albo zjadać razem z nią.
  • ugotowany makaron
Na sos:
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • biała część z 1 pora
  • masło klarowane
  • bulion warzywny
  • 1 łyżeczka mąki
  • śmietanka  30%
  • sól
  • pieprz biały
  • koper
Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną cebulę, por oraz czosnek. Dodajemy drobno pokrojoną paprykę. Smażymy chwilę po czym podlewamy bulionem warzywnym, i dusimy chwilę. Mąkę rozrabiamy w odrobinie wody i dodajemy do gotującego się sosu. Zagotowujemy całość. Na koniec dodajemy śmietankę i sporo posiekanego kopru. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. 
Do gorącego sosu wrzucamy ugotowany bób oraz makaron.