niedziela, 13 czerwca 2021

SEROWE KOPERTY Z BRZOSKWINIAMI

Bardzo prosty przepis na ... bardzo smaczne ciasteczka. Szybkość wykonania jest tutaj wg mnie dodatkową zaletą, bo ciastka (nie licząc czasu chłodzenia ciasta przed upieczeniem) robi się migusiem. Zawsze się udają, i nie potrzeba do ich wykonania wielkich nakładów finansowych 😉 Nie muszą być upieczone z brzoskwiniami ... równie dobrze sprawdzą się w tym przepisie kawałki jabłka , moreli czy śliwki. Myślę, że powidła też będą ok, ale ich dodatek spowoduje, że ciastka będą mocniej słodkie, więc powidła zostawmy dla łasuchów 😎
Ciastka można polukrować lub po upieczeniu posypać cukrem pudrem - nie obtaczamy ich wtedy przed pieczeniem w cukrze, tak jak ja to zrobiłam.  



Składniki:
  • 250 g twarogu (może być mielony, ale nie musi)
  • 250 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1-2 łyżki cukru (do obtoczenia ciastek)
  • brzoskwinie (u mnie z puszki) lub inne owoce

Wykonanie:


Brzoskwinie kroimy na ósemki. Jeśli mamy z puszki wcześniej dokładnie odsączamy z zalewy (ja zrobiłam to na sitku, a następnie delikatnie wytarłam jednorazowym ręcznikiem). Schłodzone masło możemy posiekać w malakserze, przy użyciu siekaczki lub zwykłego noża na niewielkie kawałki. Do posiekanego masła dodajemy mąkę i zmielony (lub poduszony widelcem) ser oraz cukier waniliowy i szybko zagniatamy jednolite ciasto. Wkładamy je  na 30 minut do lodówki.  Następnie, po wyjęciu rozwałkować ciasto i wycinać kwadraty 6×6 cm. Na każdy nakładać plasterek brzoskwini, i sklejać ze sobą dwa przeciwległe rogi. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 18-20 minut (do lekkiego zezłocenia).