sobota, 29 maja 2021

SOCZYSTE KOTLETY MIELONE Z WARZYWAMI

Mielone mięso to wg mnie bardzo "wdzięczny"  produkt do obróbki 😉 Można z niego wyczarować w prosty sposób tysiące pysznych dań. Tym razem moje kotlety mielone wzbogaciłam o warzywa: czerwoną i żółtą paprykę, cukinię oraz por. Usmażone w ten sposób bardzo zyskały na smaku. Stały się bardziej wyraziste i aromatyczne, a dodatek cukinii sprawił, że były miękkie i soczyste.


 Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego (u mnie z karkówki)
  • 2 małe cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 mała cukinia
  • biała część 1 pora
  • 2 jajka 
  • sól
  • słodka i ostra papryka
  • pieprz ziołowy
  • majeranek
  • olej//smalec
  • masło klarowane
  • bułka tarta

Wykonanie:


Pokrojoną drobno cebulę, por i czosnek przesmażamy na odrobinie klarowanego masła, ewentualnie oleju/smalcu. Po chwili dodajemy pokrojone drobno obie papryki. Smażymy całość chwilę.  Cukinię ścieramy na drobnych oczkach (wraz ze skórą). Do zmielonego mięsa dodajemy zawartość patelni, jajka, startą i odciśniętą cukinię oraz przyprawy. Mieszamy dokładnie masę około 5 minut. Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju lub smalcu z obu stron.