Mielone mięso to wg mnie bardzo "wdzięczny" produkt do obróbki 😉 Można z niego wyczarować w prosty sposób tysiące pysznych dań. Tym razem moje kotlety mielone wzbogaciłam o warzywa: czerwoną i żółtą paprykę, cukinię oraz por. Usmażone w ten sposób bardzo zyskały na smaku. Stały się bardziej wyraziste i aromatyczne, a dodatek cukinii sprawił, że były miękkie i soczyste.
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego (u mnie z karkówki)
- 2 małe cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1 mała cukinia
- biała część 1 pora
- 2 jajka
- sól
- słodka i ostra papryka
- pieprz ziołowy
- majeranek
- olej//smalec
- masło klarowane
- bułka tarta
Wykonanie:
Pokrojoną drobno cebulę, por i czosnek przesmażamy na odrobinie klarowanego masła, ewentualnie oleju/smalcu. Po chwili dodajemy pokrojone drobno obie papryki. Smażymy całość chwilę. Cukinię ścieramy na drobnych oczkach (wraz ze skórą). Do zmielonego mięsa dodajemy zawartość patelni, jajka, startą i odciśniętą cukinię oraz przyprawy. Mieszamy dokładnie masę około 5 minut. Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju lub smalcu z obu stron.