poniedziałek, 17 maja 2021

BUŁA I SPÓŁA. CZYLI ZAPIEKANA BUŁA Z KASZANKĄ I KISZONĄ KAPUSTĄ

Ponieważ bardzo lubimy kaszankę, kombinuję z niej różne dania 😎 Tak więc jej miłośnicy znajdą na moim blogu sporo przepisów z jej dodatkiem. Tym razem kaszanką napchałam bułkę hamburgerową. Zapieczona, chrupiąca bułka + smaczne wnętrze oznacza tylko jedno 😋 - to była pyszna obiadokolacja.
Prosto, smacznie i troche inaczej niż zwykle. 
PS. Przez ułożenie cebuli moja buła na jednej z grup kulinarnych zyskała nazwę "Audi buła" 😂


Składniki: na 2 duże porcje
  • 2 dowolne bułki ( u mnie hamburgerowe z sezamem, fajnie nadają się do zapiekania)
  • 3 szt dobrej jakości kaszanki
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
oraz
  • kapusta kiszona
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
Dodatkowo: starta mozzarella lub inny dobrze topiący się ser

Wykonanie:

Na rozgrzanym smalcu/oleju podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy obraną wcześniej kaszankę, przyprawy i smażymy całość, aż wszystko nam się ładnie połączy. 
Kapustę kiszoną kroimy, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i trochę soli. Gotujemy do miękkości.
Z bułki ścinamy górę, wyjmujemy miękki środek, nakładamy po jednej stronie kaszankę, po drugiej kiszoną kapustę, i krążki cebuli. Całość posypujemy startym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy do rozpuszczenia się sera.