czwartek, 11 marca 2021

BIGOS WEGETARIAŃSKI

 Lekki, smaczny, małokaloryczny i baaardzo aromatyczny bigos warzywny. Bo mimo, że bardzo lubię tradycyjny bigos (najlepiej na golonce i ze sporą ilością kiełbasy), czasami mam ochotę na taką lżejszą wersję tegoż przysmaku. I okazuje się, że "lżejsza" wcale nie znaczy "mniej smaczna" 😍 

Bigos jest bardzo bardzo aromatyczny i porządnie przyprawiony.



   Składniki:

  • 1 mała główka kapusty (u mnie młodej)
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cukinia
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • passata pomidorowa
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • pieprz
  • sól
  • słodka i ostra sproszkowana papryka
  • curry
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • lubczyk
  • olej

Wykonanie:

Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy 15 min. Po tym czasie wodę odlewamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, czosnek, seler naciowy i por. Do chwili dodajemy pokrojone papryki oraz startą na oczkach marchew i pietruszkę. Smażymy całość około 10 minut, a następnie przekładamy do garnka z kapustą. Dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz i obie papryki, lubczyk i szczyptę curry. Wlewamy passatę, dodajemy pokrojoną w półksiężyce cukinię oraz koncentrat pomidorowy. Dusimy całość do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania ew. doprawiamy jeszcze do smaku.