piątek, 5 lutego 2021

SOFFICINI. TYM RAZEM Z FARSZEM Z MIELONEGO MIĘSA.

Sofficini to nic innego jak małe, włoskie pierożki. Przyrządza się je z ciasta parzonego, nadziewa dowolnym farszej, panieruje w jajku i bułce tartej, i smaży na złoty kolor 😍 Proste? Oczywiście, że proste 😉 I niezbyt czasochłonne. Zwłaszcza jeśli (tak jak ja) rozłożycie sobie pracę na etapy, i np w jeden dzień przygotujecie farsz, a drugiego dnia całą resztę. Co do farszu mamy tutaj naprawdę wolną rekę 😎 Typowe sofficini mają w środku szynkę i ser. Ale nie ukrywam, że taką podstawową wersję lubię najmniej 😉 Ja tym razem nadziałam moje pierożki na bogato. Jest mielona karkówka, papryki żółta i czerwona, czosnek, cebula i por. I sporo przypraw, także wnętrze jest "charakterne". Oczywiście jak to bywa z domowymi przepisami farsz zawsze można zmodyfikować wg uznania i tego, co lubią nasze kubki smakowe 😎 Tutaj znajdziecie moją poprzednią wersję z nadzieniem z szynki, pieczarek i mozzarelli. Pierożki mogą mieć różną wielkość, zależną od tego czym będziemy je wycinać. Możemy wycinać je literatką, ale możemy np małym kieliszkiem.
Są smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno.



Składniki na ciasto: (na 26 szt małych pierożków) 
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. mąki
  • łyżka masła
  • szczypta soli

Do panierowania:
  • 2-3 jajka
  • bułka tarta
  • szczypta soli

Na farsz:
  • 500 g mięsa mielonego (u mnie karkówka)
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1/2 papryki czerwonej
  • biała część pora
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • słodka i ostra papryka
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki startej mozzarelli
  • olej
Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i por. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i mielone mięso. Dodajemy przyprawy i smażymy całość, aż mięso nie będzie już surowe. Studzimy. Do wystudzonego mięsa dodajemy jajko oraz startą na drobnych oczkach mozzarellę.


Wykonanie:



W garnuszku zagotować mleko z masłem i szczyptą soli. Dodać mąkę i energicznie mieszając połączyć wszystkie składniki. Posolić do smaku. Odstawić do ostygnięcia.
Ciasto rozwałkować podsypując niewielką ilością mąki. Wycinać kółka. Na każde wyłożyć łyżeczkę farszu. Zlepić jak tradycyjne pierogi. Obtoczyć w rozkłóconym jajku (lekko posolonym) i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.