poniedziałek, 1 lutego 2021

SMAŻONY KALAFIOR. PANIEROWANY JAK SCHABOWY.

 Bardzo proste danie i bardzo fajne w smaku. Urozmaicenie klasycznie gotowanego kalafiora. Ja zajadałam samego, a mąż w towarzystwie ziemniaków i schabowego 😃

Polecam gorąco!



Składniki:

  • kalafior
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • szczypta słodkiej i ostrej papryki
  • bułka tarta do panierowania


Wykonanie:


Kalafiora gotujemy około 10-15 minut w lekko osolonej wodzie. Gotujemy do momentu, kiedy widelec będzie nam w niego wchodził stawiając lekki opór.  Lekko studzimy, po czym kroimy na 1 cm plastry. Jajka roztrzepujemy, dodajemy sól, pieprz, obie papryki. Plastry kalafiora moczymy w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.