wtorek, 5 stycznia 2021

ZIEMNIAKI HASSELBACK Z PIECZARKAMI I MOZZARELLĄ

"Pieczone ziemniaki Hasselback po raz pierwszy podano ponad 200 lat temu w restauracji Hasselbacken w Szwecji. Od tamtego czasu ziemniaki nacięte w "harmonijkę" zrobiły wielką światową karierę.* 
No i wcale mnie to nie dziwi, bo ziemniaki zrobione w ten sposób są nie tylko pyszne, ale i fantazyjnie wyglądają 😍 Podstawową wersję ziemniaków Hasselback wzbogaciłam tym razem pieczarkami, cebulką i startą mozzarellą. To było syte i bardzo smaczne danie 😎

*Żródło opisu: beszamel.se.pl



Składniki:
  • 6 średnich ziemniaków
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • 2 cebule
  • 150 g pieczarek
  • 50 g startej mozzarelli

Wykonanie:

Na rozgrzanym oleju podsmażamy chwilę posiekaną cebulę oraz pokrojone drobno pieczarki. Studzimy lekko i dodajemy startą mozzarellę. Mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku.  
Do miseczki z olejem (2-3 łyżki) dodajemy sól, pieprz oraz obie papryki. Mieszamy. Ziemniaki myjemy. Za pomocą ostrego nożna, ostrożnie nacinamy każdy ziemniak, co 2 mm, na głębokość ok. 3/4 ziemniaka. Należy uważać, żeby nie przeciąć go całkowicie. 



Nacięte ziemniaki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Przyprawionym olejem smarujemy ziemniaki z zewnątrz oraz w miarę możliwości wewnątrz (ja robiłam to przy użyciu silikonowego pędzelka). Na pocięte ziemniaki nakładamy pieczarki wymieszane ze startym serem, wpychając lekko farsz pomiędzy plasterki ziemniaków.



  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st na około 30 minut. Jeśli pieczarki zaczną nam się zbyt rumienić, naczynie przykrywamy folią aluminiową. Podajemy jako dodatek do mięs, lub samodzielne danie.