środa, 22 grudnia 2021

KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (SUSZONYMI)





Na naleśniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 całe jajka
  • 1 szklanka mleka
  • ¾ szklanki gazowanej wody 
  • 1 szczypta soli i pieprzu
  • 3 łyżki oleju 

Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Na farsz:

  • 0.5 kg kapusty kiszonej
  • 50 g suszonych grzybów
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • kminek mielony
  • olej
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 1 cebula
Dodatkowo do opanierowania: jajka i bułka tarta oraz olej do smażenia 

Grzyby moczymy około 3-4 godzin (najlepiej zalać je wodą na noc). Następnie gotujemy je wraz z wodą, w której się moczyły do miękkości. Kiszoną kapustę odciskamy z nadmiaru soku, kroimy drobno.Gotujemy z liściem laurowym, zielem angielskim do miękkości. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy na odrobinie oleju. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy do niej ugotowane i pokrojone grzyby. Całość mieszamy i dusimy chwilę. Zawartość patelni dodajemy do ugotowanej i odcedzonej wcześniej kapusty. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, odrobiną mielonego kminku. 

Wykonanie:

Na środek naleśnika nakładamy 2 łyżki farszu. Zawijamy zaginając dwa boki do środka, a następnie rolujemy całość. Każdego krokieta moczymy w roztrzepanych jajkach, a następnie w bułce tartej dociskając ją ze wszystkich stron do naleśnika. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz