Pyszna i aromatyczna. 馃槏 Taka jest domowa nalewka z truskawek 馃崜馃崜馃崜 Robi艂am j膮 wielokrotnie, ale po raz pierwszy doda艂am do niej mi臋t臋. Nada艂a ona fajnego, lekko "ch艂odnego"' posmaku, kt贸ry bardzo dobrze komponuje si臋 ze smakiem truskawek. Proporcje poszczeg贸lnych sk艂adnik贸w s膮 zawsze w moich nalewkach umowne, bardzo cz臋sto dodaj臋 je "na oko", doprawiaj膮c do smaku na ko艅cu ca艂ego procesu produkcji 馃槉
Sk艂adniki:
- ok. 1.5 kg dojrza艂ych truskawek
- 500 ml czystej w贸dki
- 300 ml spirytusu
- ok. 300 g - 400 g cukru
- gar艣膰 mi臋ty
Truskawki myjemy, usuwamy szypu艂ki, kroimy na plasterki i wrzucamy do du偶ego s艂oja. Przesypujemy je cukrem, i odstawiamy na 1-2 dni, aby pu艣ci艂y sok. Po tym czasie do s艂oja wrzucamy gar艣膰 umytej mi臋ty i zalewamy ca艂o艣膰 alkoholem. Odstawiamy na 2-3 tygodnie. Nast臋pnie pozostaje nam tylko przefiltrowa膰 nalewk臋 (ja korzystam tu z filtr贸w do kawy), przela膰 do butelek i odstawi膰, najlepiej na kilka miesi臋cy, aby nabra艂a "mocy".
Ta nuta mi臋ty mi si臋 podoba. Ch臋tnie bym spr贸bowa艂a
OdpowiedzUsu艅Zapraszam! 馃嵎馃嵎馃嵎
OdpowiedzUsu艅W艂a艣nie przela艂am do butelek. Zapach i kolor cudo! Degustacja pewnie na Bo偶e Narodzenie 馃槉
OdpowiedzUsu艅B臋dzie uczta, zar臋czam 馃槏馃槈
Usu艅