馃崄馃崄 Jesie艅 pachnie lasem i grzybami! 馃崄馃崄
馃尣 Zupa grzybowa to klasyk, kt贸ry zawsze smakuje wyj膮tkowo. Aromatyczne le艣ne grzyby, delikatne przyprawy i kremowa konsystencja sprawiaj膮, 偶e ka偶da 艂y偶ka to ma艂a podr贸偶 do lasu.
Idealna na jesienny st贸艂 i nie tylko! 馃憣馃崅
Sk艂adniki:
- bulion (u mnie z udek kurczaka + warzywa: marchewka, seler, pietruszka, por, seler naciowy)
- warzywa z bulionu: marchewka, pietruszka
- 3 艣rednie ziemniaki
- 2 艂y偶ki klarowanego mas艂a
- 1 du偶a cebula
- 2 z膮bki czosnku
- ok. 500 g grzyb贸w le艣nych (mia艂am: borowiki, kurki, podgrzybki)
- odrobina tymianku
- 艣mietanka 18%
- s贸l
- pieprz
- koperek lub natka pietruszki
Wykonanie:
Cebule siekamy, podsma偶amy na ma艣le na rozgrzanej patelni. Dodajemy oczyszczone i pokrojone grzyby, i sma偶ymy oko艂o 10 minut ci膮gle mieszaj膮c. Nast臋pnie dodajemy pokrojony czosnek oraz tymianek, mieszamy i sma偶ymy ca艂o艣膰 jeszcze chwil臋. Usma偶one grzyby przek艂adamy do ugotowanego wcze艣niej bulionu, dodajemy pokrojone w kostk臋 ziemniaki i gotujemy oko艂o 15 minut. Doprawiamy sol膮 i pieprzem do smaku. Dorzucamy ugotowan膮 wcze艣niej i pokrojon膮 marchewk臋 i pietruszk臋. Zabielamy 艣mietank膮. Posypujemy natk膮 lub koperkiem.





Taka 艣liczna ta kompozycja w talerzu, 偶e a偶 szkoda 艂y偶k臋 wsadzi膰 ;-)
OdpowiedzUsu艅Dzi臋kuj臋 Marzyniu :-) Czasem uda si臋 艂adn膮 fotk臋 cykn膮膰 :-))))
Usu艅