sobota, 29 maja 2021

SOCZYSTE KOTLETY MIELONE Z WARZYWAMI

Mielone mięso to wg mnie bardzo "wdzięczny"  produkt do obróbki 😉 Można z niego wyczarować w prosty sposób tysiące pysznych dań. Tym razem moje kotlety mielone wzbogaciłam o warzywa: czerwoną i żółtą paprykę, cukinię oraz por. Usmażone w ten sposób bardzo zyskały na smaku. Stały się bardziej wyraziste i aromatyczne, a dodatek cukinii sprawił, że były miękkie i soczyste.


 Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego (u mnie z karkówki)
  • 2 małe cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 mała cukinia
  • biała część 1 pora
  • 2 jajka 
  • sól
  • słodka i ostra papryka
  • pieprz ziołowy
  • majeranek
  • olej//smalec
  • masło klarowane
  • bułka tarta

Wykonanie:


Pokrojoną drobno cebulę, por i czosnek przesmażamy na odrobinie klarowanego masła, ewentualnie oleju/smalcu. Po chwili dodajemy pokrojone drobno obie papryki. Smażymy całość chwilę.  Cukinię ścieramy na drobnych oczkach (wraz ze skórą). Do zmielonego mięsa dodajemy zawartość patelni, jajka, startą i odciśniętą cukinię oraz przyprawy. Mieszamy dokładnie masę około 5 minut. Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju lub smalcu z obu stron.






środa, 19 maja 2021

CIASTECZKA "CAŁUSKI". TYM RAZEM Z BRZOSKWINIAMI

Bardzo szybkie twarogowe ciasteczka, które chyba wszyscy znają. Robi się je dosłownie migusiem. Nie wymagają od nas ani wielkich zdolności kulinarnych, ani wielkich nakładów finansowych. Najczęściej robię je z dodatkiem kawałków jabłka, a tym razem do środka włożyłam plasterki brzoskwiń z puszki. Wyszło pysznie! 
Ciasteczka są mało słodkie, mięciutkie i delikatne. 
Polecam gorąco!



Składniki:

  • 250 g twarogu (może być mielony, ale nie musi)
  • 250 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1-2 łyżki cukru (do obtoczenia ciastek)
  • brzoskwinie (u mnie z puszki)

Wykonanie:


Brzoskwinie kroimy na ósemki. Jeśli mamy z puszki wcześniej dokładnie odsączamy z zalewy (ja zrobiłam to na sitku, a następnie delikatnie wytarłam jednorazowym ręcznikiem). Schłodzone masło możemy posiekać w malakserze, przy użyciu siekaczki lub zwykłego noża na niewielkie kawałki. Do posiekanego masła dodajemy mąkę i zmielony (lub poduszony widelcem) ser oraz cukier waniliowy i szybko zagniatamy jednolite ciasto. Wkładamy je  na 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy je na grubość 3-4 mm i wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko nakładamy kawałek brzoskwini i składamy na pół, lekko dociskając brzegi. Ciastka i tak podczas pieczenia otworzą nam się, ale taki ich urok. Na talerzyk wsypujemy cukier. Każde ciasto obtaczamy w cukrze z jednej strony. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (stroną z cukrem do góry). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st na około 15 min.






poniedziałek, 17 maja 2021

BUŁA I SPÓŁA. CZYLI ZAPIEKANA BUŁA Z KASZANKĄ I KISZONĄ KAPUSTĄ

Ponieważ bardzo lubimy kaszankę, kombinuję z niej różne dania 😎 Tak więc jej miłośnicy znajdą na moim blogu sporo przepisów z jej dodatkiem. Tym razem kaszanką napchałam bułkę hamburgerową. Zapieczona, chrupiąca bułka + smaczne wnętrze oznacza tylko jedno 😋 - to była pyszna obiadokolacja.
Prosto, smacznie i troche inaczej niż zwykle. 
PS. Przez ułożenie cebuli moja buła na jednej z grup kulinarnych zyskała nazwę "Audi buła" 😂


Składniki: na 2 duże porcje
  • 2 dowolne bułki ( u mnie hamburgerowe z sezamem, fajnie nadają się do zapiekania)
  • 3 szt dobrej jakości kaszanki
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
oraz
  • kapusta kiszona
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
Dodatkowo: starta mozzarella lub inny dobrze topiący się ser

Wykonanie:

Na rozgrzanym smalcu/oleju podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy obraną wcześniej kaszankę, przyprawy i smażymy całość, aż wszystko nam się ładnie połączy. 
Kapustę kiszoną kroimy, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i trochę soli. Gotujemy do miękkości.
Z bułki ścinamy górę, wyjmujemy miękki środek, nakładamy po jednej stronie kaszankę, po drugiej kiszoną kapustę, i krążki cebuli. Całość posypujemy startym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy do rozpuszczenia się sera.






czwartek, 13 maja 2021

SYRNIKI. PLACUSZKI Z TWAROGU

Syrniki - to smażone, małe placuszki z sera, mąki (albo kaszy manny) i jajek. Są one tradycyjną potrawą kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Wyglądem przypominają nasze klasyczne placuszki/racuszki, ale różnią się od nich smakiem, gdyż głównym składnikiem jest tutaj twaróg. Są bardzo proste do zrobienia, szybkie w wykonaniu i baaardzo smaczne. Szczególnie takie lekko ciepłe ... Możemy podawać je z domową konfiturą, dżemem, miodem czy cukrem pudrem. Dla mnie oczywiście wszystkie te dodatki są zbędne, bo syrniki same w sobie są bardzo smaczne 😍



Składniki: (proporcje na 6 szt)
  • 250 g twarogu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 roztrzepane jajko
  • 3 łyżki kaszy manny
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1/2 sparzonej cytryny
  • szczypta cukru waniliowego
  • olej do smażenia
  • dodatkowo trochę mąki do obtoczenia syrników
Wykonanie:


Twaróg (najlepiej zmielony, lub zblendowany) i jajko łączymy ze sobą dokładnie.
Do powstałej masy dodajemy resztę składników i mieszamy, aż składniki się połączą. Ciasto jest lekkie i nie mocno ścisłe.
Łyżką odmierzamy porcje masy. Formujemy  niewielkie placuszki,
(ja robię to dłońmi posypanymi mąką - najpierw formuję sobie kulkę, a następnie lekko ją spłaszczam tak, aby miały ok 1.cm wysokości) i obtaczamy  delikatnie w mące. 
Smażymy na lekko rozgrzanej patelnie przetartej tłuszczem z obu stron. Podajemy polane miodem, posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem pysznej konfitury. 





poniedziałek, 10 maja 2021

MEGA KRUCHE CIASTECZKA SKLEJANE. Z MARMOLADĄ RÓŻANĄ



Składniki:
 

  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 250 g zimnego masła (82% tłuszczu, nie margaryna)
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy 16 g
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • marmolada (lub powidła)
Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na ok 1h. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 0.5 cm, i wycinamy dowolne kształty (foremkami, kieliszkiem...). Ja wykrawałam ciastka specjalnymi  foremkami.Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 12 minut (do lekkiego zrumienienia brzegów). Po upieczeniu studzimy. Następnie (w przypadku użycia 2 foremek tak jak ja) pełne ciastko smarujemy marmoladą przykrywać drugim ciastkiem z dziurką. Ciastka możemy posypać cukrem pudrem, ale dla mnie ta wersja jest już zbyt słodka 😉