Sernik o delikatnej, wręcz piankowej strukturze. Niezbyt słodki, co wg mnie jest jego dodatkową zaletą. Pyszny, kremowy delikatny i ... prosty do zrobienia 😉 Pięknie wyrasta i zawsze się udaje. Polecam!
Składniki: (na tortownicę o średnicy 25 cm)
- 1kg mielonego twarogu
- 5 jajek
- puszka mleka skondensowanego 530g (słodzonego)
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (mogą być także waniliowe lub bananowe)
- skórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub aromat cytrynowy
Białka ubić na sztywno. Do żółtek dodać budynie, mleko skondensowane oraz twaróg. Wszystko krótko zmiksować na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Na koniec do masy serowej dodać ubite białka, skórkę cytrynową i wszystko razem wymieszać delikatnie łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę serową. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 40 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Ślicznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu 😍
UsuńOoooo Raju! ale serniczek, zapisałam. Wygląda pięknie, pogratulować. M.
OdpowiedzUsuńDziękuję 😎
UsuńWygląda cudnie :) Jeszcze nigdy nie piekłam sernika z dodatkiem mleka skondensowanego :)
OdpowiedzUsuńTo moje ostatnie odkrycie 😉 Polecam!
UsuńWygląda idealnie. Nie zdarzyło mi się jeszcze używać takiego mleka
OdpowiedzUsuńDziękuję😍
UsuńMega puszysty serniczek :)
OdpowiedzUsuńJaki najlepiej użyć ser? 😊
OdpowiedzUsuńJa używam mielonego z wiaderka, lub półtłustego mielonego w kostkach 250g. Ważne, aby ten w wiaderkach był dobrej jakości i nie zawierał cukru, skrobi ziemniaczanej, zagęstników i innych podobnych dodatków.
UsuńCzy mogą być budynie z cukrem?
OdpowiedzUsuńOczywiście mogą być. Sernik będzie odrobinę bardziej słodki.
UsuńA do masy serowej nie dodaje się cukru?przecież w mleku skondensowanym jest niewiele cukru.
OdpowiedzUsuńDo masy nie dodaje się cukru. Mleko skondensowane słodzone jest bardzo słodkie, i ilość cukru w nim zawarta wg mnie zdecydowanie starcza. Jeśli lubisz mocno słodkie ciasta oczywiście możesz dodać 1-2 łyżki cukru. Ale to już na własną odpowiedzialność 😉
UsuńDlaczego zaczynać od ubijania białek .Czy one nie podejdą woda.Zwykle ubijanie piany jest na końcu .Poza tym sernik lubi znacznie wyższa temperatur
OdpowiedzUsuńŻeby białka podeszły nam wodą, muszą stać dość długo. Nic im się nie stanie przez 8 czy 10 minut od momentu ubicia. Serniki pieczemy w bardzo różnej temperaturze, proponuję poczytać 😉 Optymalny przedział temperatury, w jakiej należy piec sernik to 150-180°C. Im niższa temperatura, tym sernik będzie wolniej rósł, a tym samym podczas studzenia nie opadnie zbyt gwałtownie.
UsuńKupiłam mleko w puszce i okazało sie,że jest niesłodzone. Czy ono się nadaje i ewentualnie ile cukru wsypac?....
OdpowiedzUsuńNiestety nigdy nie robiłam z mlekiem niesłodzonym, więc nie mogę gwarantować, że sernik wyjdzie. Mleko niesłodzone ma inną konsystencję. Poszperaj w necie, może znajdziesz odpowiedź 😉
UsuńCzy można dodać rodzynki, wcześniej namoczone w gorącej wodzie i osuszone? Czy nie za bardzo?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że można.
UsuńA czy sernik bardzo rośnie w piekarniku, nie wyleje się w standardowej okrągłej formie?
OdpowiedzUsuńPewnie już za późno na odpowiedź ... 🙄 Sernik piekę w tortownicy o średnicy 25 cm, nie wiem jaką standardową formę masz na myśli? Sernik jest bardzo wysoki, wypełnia całkowice tortownicę, ale nie wylał się nigdy.
UsuńUpiekłam, ale nie jestem w 100% zadowolona z efektu. Sernik w piecu bardzo mocno wyrósł; wg mnie za bardzo. Wydaje mi się, że to efekt dodania ubitych białek a nie całych jajek. Kiedyś pewnie spróbuję upiec go z całymi jajkami. Ale to kiedyś. 😉
OdpowiedzUsuńPrzykro mi, że nie jesteś zadowolona do końca z efektu. Zwłaszcza, że to jeden z moich faworytów 😍 i wizualnie, i smakowo 😉
UsuńSerniczek idealny przepyszny dziekuje
OdpowiedzUsuńPrzepyszny robiłam już kilka razy
OdpowiedzUsuńPiekłam ten sernik wiele razy. Jest bardzo dobry, delikatny, puszysty. Gościom zawsze smakuje 😋. Polecam.
OdpowiedzUsuń