piątek, 4 grudnia 2020

BITKI WOŁOWE W SOSIE WŁASNYM. Z GRZYBAMI.

Klasyczne, ale jakże pyszne danie obiadowe. Bo kto z nas nie lubi mięciutkiego mięsa, zatopionego w ciemnym, aromatycznym sosie? 😉


Składniki:
  • kilka plastrów udźca wołowego
  • 1/2 szkl suszonych grzybów 
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • majeranek
  • 2 łyżki mąki
  • smalec  do smażenia
Wykonanie: 


Grzyby zalewamy wodą. Moczymy ok 1 h. Mięso kroimy na niezbyt grube plastry. Posypujemy niewielka ilością mąki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Podsmażamy dość mocno każdy plaster, aż do przyrumienienia. Przekładamy do garnka, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną cebulę oraz czosnek. Do podsmażonych wcześniej plastrów mięsa dodajemy zawartość patelni, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek oraz grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Mięso zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy pokrywką i dusimy ok 2h (do miękkości mięsa). Na koniec zaciągamy lekko sos, łyżką mąki rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Ewentualnie doprawiamy do smaku.