piątek, 27 listopada 2020

WĄTRÓBKA Z INDYKA Z CEBULKĄ, PAPRYKĄ I NUTĄ CZOSNKU



Składniki:
  • ok 700 g wątróbki z indyka
  • 3 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki masła klarowanego 
 Wykonanie:


Wątróbkę oczyszczamy z ewentualnych błon i włókien. Płuczemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem (mokra - będzie nam pryskać na patelni). Kroimy na mniejsze kawałki np.paski, posypujemy lekko mąką i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Kiedy się przyrumieni posypujemy delikatnie majerankiem, solą i pieprzem. Smażymy jeszcze chwilę, po czym przekładamy na talerz. 
Na tym samym tłuszczu z dodatkiem masła klarowanego podsmażamy pokrojoną cebulę, paprykę oraz czosnek. Cebulkę również lekko solimy i pieprzymy. Kiedy udusi się nam na złoty kolor, dodajemy do niej usmażoną wcześniej wątróbkę.