poniedziałek, 26 października 2020

PROSTY DOMOWY CHLEB PSZENNY. NA DROŻDŻACH

Prosty, ale bardzo smaczny chleb na drożdżach. Upiekłam go w naczyniu żaroodpornym z dużej porcji. Jeśli ktoś nie ma bardzo dużej foremki czy naczynia (albo też garnka) polecam podzielić składniki na 2 porcje. Mój chlebek uświetniłam prażoną cebulką, którą uwielbiam. Równie dobrze możemy pominąć dodatki, lub dodać to co lubimy najbardziej. 


Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej typ 750 
  • ok 600 ml ciepłej wody
  • 42 g  świeżych drożdży 
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 czubate łyżeczki soli
  • dodatki dowolne: ziarna słonecznika, dyni, siemię lniane, czarnuszka. U mnie dodatek prażonej cebulki. 
Wykonanie:

Wlewamy do garnuszka 200 ml ciepłej wody, dodajemy rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki. Mieszamy i odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Do przesianej mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, sól, cukier i trochę wody. Wyrabiamy ciasto mikserem przy użyciu haka , po trochu dodając resztę wody. Na koniec dodajemy ulubione dodatki, lub pomijamy tę czynność. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Kiedy ciasto wyraźnie podrośnie przekładamy je na blat stołu. Wyrabiamy chwilę, formujemy bochenek i wkładamy go do foremki (lub naczynia) w którym będziemy piekli chleb. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia : na około 30 minut.  Po wyrośnięciu możemy naciąg górę chleba, zapobiegnie to samoczynnemu pęknięciu bochenka.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. Na spód wstawiamy naczynie żaroodporne lub szczelną blaszkę z wrzącą wodą. 
Foremkę z chlebem wstawiamy na środek piekarnika. W 200 st pieczemy chleb 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 30 - 35 minut. Studzimy na kratce.