wtorek, 20 października 2020

ZUPA GOŁĄBKOWA. TYM RAZEM Z KLOPSIKAMI Z INDYKA

Pyszna, syta, rozgrzewająca ... gęsta i aromatyczna. 

Spokojnie zastąpi nam I i II danie, bo z pulpetami z indyka tworzy naprawdę pyszne i pożywne danie. 



 Składniki:

  • 1/2 młodej kapusty
  • 1 cebula
  • puszka pomidorów w sosie własnym 
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 100g ryżu
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • koperek
Na pulpety:
  • 500 g mięsa mielonego drobiowego (u mnie pierś z indyka)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 cebuli startej na tarce
  • sól
  • pieprz
  • majeranej
  • granulowany czosnek
Mięso mielone wymieszać dokładnie z pozostałymi składnikami. Formować dłońmi zwilżonymi w wodzie niewielkie pulpety. 

Wykonanie:

Kapustę poszatkować, marchew, pietruszkę i cebulę zetrzeć na oczkach, seler naciowy pokroić w paski. Warzywa zalać wodą, posolić, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować ok 15 minut. Nastepnie na wrzący wywar włożyć uformowane klopsiki i wsypać 100 g suchego ryżu. Dodać pomidory w sosie własnym (ja wcześniej zblendowałam je), trochę koncentratu i przyprawy do smaku: papryki, sól, pieprz. Gotować całość na niewielkim ogniu ok 20 minut, mieszając od czasu do czasu.  Po ugotowaniu posypać zupę posiekaną zieleniną.