sobota, 3 października 2020

NIEBIAŃSKO KRUCHE CIASTECZKA Z DOMOWYMI POWIDŁAMI

Uwielbiam kruche ciasteczka 💓 I jeść i robić. Szczególnie te na maśle i mące krupczatce, która (jak pewnie wiecie) nadaje niesamowitej kruchości wszelkim wypiekom. 

Zapraszam na kolejną dawkę pysznych, małych słodkości 😍


Składniki: (na ok. 35-40 szt)

  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 250 g zimnego masła (82% tłuszczu, nie margaryna)
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy 16 g
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • powidła śliwkowe
Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na 1h. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 0.5 cm, i wycinamy dowolne kształty (foremkami, kieliszkiem...). Na środek każdego ciasteczka nakładamy odrobinę powideł. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 10-12 minut (do lekkiego zrumienienia brzegów).