poniedziałek, 31 sierpnia 2020

FRANCUSKIE ROGALIKI Z PRAŻONYM JABŁKIEM. DLA LENIWYCH. ALBO WYGODNYCH.

Rogaliki dla leniwych , a nawet ... bardzo leniwych 😜 Albo zapracowanych. Albo zajętych z jakiegoś tam powodu. Albo początkujących w sztuce kulinarnej ... 😀
Szybkie, proste i bardzo smaczne. Nie mocno słodkie. A mimo to wyjęte prosto z piekarnika są rewelacyjne. I nie wierzcie - wcale nie trzeba ocierać potu z czoła i siedzieć w kuchni po nocach, żeby stworzyć coś smacznego 😉 Od wielu, wielu lat posiłkuję się gotowym ciastem francuskim i Nooooobla temu, kto je wymyslił! Można tak z nim kombinowac, że głowa mała 😛 Zajrzyjcie do mojej zakładki "z ciasta francuskiego", a znajdziecie tam wiele przepisów właśnie z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. 👍



Składniki:
  • op. ciasta francuskiego
  • 1 całe jajko
  • kilka łyżek musu jabłkowego domowego lub gotowego prażonego jabłka
  • cukier waniliowy do posypania rogali
  • płatki migdałów do posypania rogali
  • 2 łyżki  mąki do posypania blatu stołu

Wykonanie:

Używam mrożonego ciasta francuskiego, więc po wyjęciu z zamrażalnika odmrażam je na blacie stołu przez ok. 15 minut. Następnie wycinam niewielkie trójkąty. Na każdy z nich nakładam łyżeczkę prażonego jabłka i zwijam w miarę ściśle rozpoczynając od podstawy trójkąta.  Każdego rogalika smaruję rozkłóconym jajkiem, posypuję odrobiną cukru waniliowego i płatkami migdałów. Blachę wykładam papierem do pieczenia, układam rogaliki. Piekę w temp.180 st do zrumienienia - około 15 minut.