piątek, 28 sierpnia 2020

BOTWINKA NA CIELĘCINIE

Botwinka - zupa zwiastująca nadejście lata ... My - jej miłośnicy, gotujemy ją praktycznie od wiosny do późnego lata! Uwielbiam jej delikatność, a ta, ugotowana na cielęcinie ma przepyszny smak i aromat. U progu lata jemy ją dość często, bo później liście buraków są już zbyt duże i grube, tracą także swój smak i delikatność.
Dziś moja ulubiona wersja: gęsta od warzyw, z odrobiną śmietany i osobno podanymi tłuczonymi ziemniakami z cebulką lub boczkiem 😍
No i jajo 🤣 
U mnie element obowiązkowy botwinki. 




Składniki:


  • ok 300 g cielęciny z kością
  • 1  pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 marchewka
  • pęczek botwinki wraz z buraczkami
  • sok z  cytryny
  • śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml koncentratu z buraków
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • koperek do dekoracji
Wykonanie:


Mięso włóż do garnka, zalej wodą, dodaj sól, liść laurowy, ziele angielskie i gotuj wywar do miękkości mięsa. Gotowy przecedź przez sito, a mięso pokrój.
Marchew, seler i pietruszkę obierz, pokrój dowolnie.
Umyte wcześniej łodygi i buraczki (obrane) drobno pokrój. Wszystkie warzywa włóż do wywaru. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i gotuj do miękkości. Na koniec dodaj koncentrat buraczany, sok z cytryny (do smaku), sól, pieprz, ew. szczyptę cukru.
Dopraw śmietaną wcześniej zahartowaną odrobiną zupy.

Do ugotowanej zupy wrzuć pokrojone wcześniej mięso. Posyp posiekanym koperkiem. Podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem i tłuczonymi ziemniakami.