czwartek, 27 sierpnia 2020

PROSTE UCIERANE CIASTO Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ

Uwielbiam proste ciasta z owocami ... drożdżówki, kruche, ucierane, muffinki ... grunt, żeby nie było w nich kremu, za którym najzwyczajniej nie przepadam 😕 Dlatego też na moim blogu znajdziecie sporo przepisów na  te ulubionych przeze mnie ciasta 😃
Dziś zostawiam Wam  Czytelnicy, kolejny prosty przepis na bardzo fajne ucierane ciasto, które możecie upiec z Waszymi ulubionymi owocami. 
U mnie wybór padł na rabarbar ... kocham połączenie jego kwaśnego smaku ze słodką, maślaną kruszonką ... 😍
Ciasto nie jest suche, i długo zachowuje swoją wilgotność.



Składniki: (u mnie blaszka 26cmx36cm)
  • 2.5 szkl mąki pszennej
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy 16 g
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl oleju
  • 1/3 szkl mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub aromat cytrynowy
  • 3-4 łodygi rabarbaru lub inne sezonowe owoce
Kruszonka: przepis tutaj

Wykonanie:
  • Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Następnie dodajemy przesianą mąkę  wraz z proszkiem do pieczenia, otartą skórkę z cytryny, partiami olej i mleko, sól i wszystko miksujemy do połączenia się składników.
  • Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Na wierzchu układamy pokrojony w ok 1 cm kawałki rabarbar. Posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 minut.