środa, 26 sierpnia 2020

KREMOWE RISOTTO Z KURKAMI

Nie trzeba być rodowitym Włochem, aby wiedzieć, że podstawą dobrego risotto jest ... odpowiedni gatunej ryżu. 😊 Najlepszym dostepnym u nas gatunkiem jest ryż  Arborio, Carnaroli lub po prostu „ryż do risotto”. Poza tym: dobry bulion, masło połączone z oliwą, odpowiedni gatunek sera i trochę cierpliwości 😉 (Oczywiście przyda się też białe wino, ale ja najczęściej o nim zapominam).  Dodatki do risotto mogą być przeróżne ... tu nie musimy sie trzymac ściśle jakiegoś znalezionego w sieci przepisu. ja osobiście najbardziej lubię pomidorowe i grzybowe 😍
Dzis zapraszam na pysznie kremowe risotto z kurkami. 

Składniki:
  • 1 szklanka ryżu do risotto, np: arborio lub carnaroli
  • 300 g  kurek
  • 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (super sprawdza się przyrządzony wczesniej rosół)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • ok 50-100 g startego sera parmezan lub grana padano
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Kurki dokładni myjemy, dość szybko, aby nie "opiły" nam sie zbyt duzo wody. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ją na łyżce masła + 2 łyżli oliwy do zezłocenia wraz z przecisnietym przez praskę czosnkiem. Następnie dodajemy kurki (większe kroimy na mniejsze kawałki). Kiedy delikatnie się podsmażą, wsypujemy na patelnię ryż i smażymy około 3 minut, aż wszystkie ziarenka pokryją sie tłuszczem. Następnie całość zalewamy odrobiną gorącego bulionu - tak aby bulion pokrył minimalnie ryż. Kiedy ryż wchłonie bulion, dodajemy kolejną partię bulionu. Czynność powtarzamy do momentu wykorzystania całego bulionu. Ryż powinien być wtedy kremowy na zewnatrz, a al dente w środku.

Na samym końcu risotto zdejmujemy z ognia, dodajemy do niego łyżkę masła, garść sera, dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą i podajemy od razu.