wtorek, 25 sierpnia 2020

KRUCHO-DROŻDŻOWE KOPERTY Z KRUSZONKĄ I CZEKOLADĄ

 

Składniki:
  • 40 dkg mąki
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 dkg drożdży
  • 250 g "Kasi" lub innej margaryny do pieczenia
  • 2 łyzki cukru
  • 1 mały cukier waniliowy (do posypania ciastek)
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki wody
  •  tabliczka czekolady (u mnie mleczna)
Kruszonka: przepis tutaj

Wykonanie:


Mąkę, cukier, żółtka, tłuszcz siekamy nożem w misce. Dodajemy kwaśną śmietanę oraz drożdże rozkruszone i rozpuszczone w 3 łyżkach wody.  Całość zagniatamy. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy kostkę czekolady. 2 przeciwne narożniki składamy do środka. Każde ciastko posypujemy kruszonką i cukrem waniliowym. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciastka i pieczemy ok. 20 min w temp. 185st.