środa, 19 sierpnia 2020

PROSTY SERNIK Z MALINAMI I KRUSZONKĄ

Bardzo prosty, szybki i pyszny sernik wypatrzony na blogu Ani. 
Sernik jest delikatny, nie za słodki, puszysty, no i robi się go bardzo szybko - co jest dodatkową zaletą 😎
Jest pieczony troche dłużej w niższej temteraturze, co powoduje, że sernik jest równy, i nie opada po wyjęciu z piekarnika. 



Składniki: (u mnie tortownica 24 cm)
  • 1 kg twarogu mielonego
  • 100 g roztopionego masła lub margaryny
  • 4 średnie jajka
  • 1 budyń waniliowy z cukrem - 60 g proszku
  • 100 g cukru
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego
Kruszonka: z tego przepisu

Wykonanie:


Do zmielonego twarogu wbijamy 4 całe jajka. Następnie dodajemy roztopione i przestudzone masło oraz  cukru, opakowanie budyniu oraz skórkę ctytrynową. Wszystkie składniki na masę serową mieszamy dokładnie. Można to zrobić łyżką, trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach. Gotową masę serową wylewamy do foremki wyłozonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy maliny (lub inne ulubione owoce). Całość posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 90 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, a sernik zostawiamy jeszcze na około 30 minut w zamkniętym piekarniku. Po wystudzeniu sernik zostawiamy w chłodnym miejscu lub wstawiamy do lodówki.