czwartek, 6 sierpnia 2020

PIKANTNY GULASZ Z WOŁOWINY PIECZENIOWEJ. TYM RAZEM Z KOPYTKAMI.

Gulasz robię wymiennie z różnych gatunków mięsa: wieprzowiny, wołowiny, drobiu ... Ten wołowy ma najładniejszy, ciemno-brunatny kolor i jest najbardziej aromatyczny. Uwielbiam  jeść go z kaszą i  domowymi buraczkami, albo ogórkiem kiszonym 💗 Tym razem zaserwowałam go domownikom z kopytkami i też było pysznie! 😍



Składniki:
  • 1 kg wołowiny pieczeniowej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • pikantna papryka
  • wędzona papryka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 200 ml czerwonego wina (u mnie półwytrawne)
  • olej


Wykonanie: 


Mięso kroimy  na niewielkie, równe kawałki. Obsmażamy je na oleju na dużym ogniu, partiami po kilka minut z każdej strony. Przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek. Przekładamy do garnka z mięsem. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, obie papryki, sól, pieprz i zalewamy całość bulionem lub wodą oraz winem. Wstawiamy na średni gaz i gotujemy pod przykryciem miękkości mięsa, co jakiś czas mieszając i uzupełniając odparowany płyn. Jeśli lubimy gęste sosy, zaciągamy go mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody.