wtorek, 4 sierpnia 2020

FRANCUSKIE WARKOCZE Z PIECZARKAMI, CEBULĄ I MOZZARELLĄ

Chwała temu, kto wymyślił gotowe ciasto francuskie 😍👍👍👍
 Można robić z niego takie cudeńka przy minimum nakładu czasu i pracy. Zawsze mam rezerwowo w lodówce 1 płat, i w razie nie zapowiedzianych wcześniej gości w kilka minut można wyczarować fajny deser czy pyszną, kolacyjną przekąskę. Na blogu zajdziecie wiele pyszności z wykorzystaniem ciasta francuskiego, a dzis zapraszam na kolejną 😋

Składniki: (na 2 duże szt)
  • 1 opakowanie  ciasta francuskiego  (375 gr)
  • ok 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól 
  • pieprz
  • słodka papryka
  • ok 150 g sera typu mozzarella lub innego, który dobrze się topi
  • 1 jajko do posmarowania ciasta
  • odrobina sezamu lub czarnuszki do posypania warkoczy


Wykonanie: 

Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i pieczarki, przeciśniety przez praskę czosnek, sól, pieprz, paprykę i smażymy mieszając  około 10 minut, aż odparuje woda. Nastepnie odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnej masy dodajemy starty ser, mieszamy całość. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy ciasto, przecinamy w poprzek na dwa kawałki. Na każdym kawałku delikatnie zaznaczamy nożem trzy części, boczne części kroimy pod kątem na paski około 1,5 cm, na środkowej części rozkładamy pieczarki, posypujemy natką, przykrywamy paskami ciasta na przemian, w firmie warkocza. Wierzch smakujemy roztrzepanym jajkiem, i posypujemy sezamem. 

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 – 25 minut.