sobota, 1 sierpnia 2020

PARÓWKI W CIEŚCIE CEBULOWYM

Proste drożdżowe bułeczki z cebulową nutą, a w środku parówki i ciagnący ser ... Myślę, że taki domowy fast food przypadnie do gustu i małym i dużym domownikom. 
Warto zrobić np. na ciepłą kolację 😎



Składniki na ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 100 g roztopionego masła
  • 90 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka prażonej cebulki (u mnie Prymat) lub cebuli przesmażonej na maśle
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii (lub innych ulubionych ziół)

Dodatkowo:
  • 10 szt parówek
  • kilka plasterków dobrze topiącego się sera (u mnie Mozarella)
  • 1 roztrzepane żółtko+odrobina mleka do posmarowania bułek
  • mak, sezam lub czarnuszka do posypania bułek

Wykonanie:

Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i ciepłe mleko. Mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodajemy resztę cukru, sól, roztopione masło, prażoną cebulkę, zioła oraz wyrośniety rozczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy je do lekkiego wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie ciasto chwile wyrabiamy, rozwałkowujemy  i wycinamy prostokaty o długości naszych parówek. Na każdy prostokąt nakładamy paseczek sera i jedną parówkę. Zwijamy ściśle, zabezpieczając także przód i tył parówki ciastem. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem z odroniną mleka i posypujemy sezamem, makiem, czarnuszka ... jeśli lubimy. 




Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut (do uzyskania złotego koloru).